Brownie to typowo amerykańskie ciasto, które w ostatnich latach stało się popularne także w Europie. Często określane mianem najbardziej czekoladowego ciasta na świecie. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu - podobno brownie nie da się go zepsuć. Polecane przede wszystkim dla wielbicieli czekolady. 

 

Składniki :

 

  • 100 gramów czekolady gorzkiej lub deserowej (minimum 50% kakao) 

  • 90 gramów masła 

  • 200 gramów cukru (około 3/4 szklanki cukru) 

  • 5 ml aromatu waniliowego 

  • 2 jajka (rozmiar L lub XL) 

  • 100 gramów kakao w proszku 

  

Sposób przygotowania. 

 

1. Tabliczkę gorzkiej lub deserowej czekolady (powyżej 50% zawartości kakao) łamiemy, a następnie za pomocą noża kroimy na małe, nieregularne kawałki. 

2. 90 gramów masła roztapiamy na wolnym ogniu, a następnie przelewamy do dużej miski, w której będziemy przygotowywać ciasto. 

Masło można rozpuścić też w kąpieli wodnej bezpośrednio w misce (miskę z masłem ustawiamy na garnku z wodą ustawionym na małym gazie, para rozgrzewa miskę i topi masło). 

3. Do masła dodajemy szklankę cukru (ok. 200 gramów) i za pomocą miksera mieszamy przez około 3 minuty. 

4. Po 3 minutach dodajemy dwa duże jajka (L lub XL) i miksujemy przez kolejne 4-5 minut, w trakcie wlewając ok. 5 ml aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii. 

5. Po 4-5 minutach całość powinna nabrać jednolitej konsystencji. 

6. Następnie stopniowo wsypujemy kakao* miksując wszystko przez kolejne 3-4 minuty. 

Kakao lepiej dodawać stopniowo, uważając przy tym, aby włączając mikser nie zrobić w swojej kuchni kakaowej burzy. 

* UWAGA: kakao czyli proszek kakaowy to NIE JEST rozpuszczalny napój instant o smaku kakaowym taki jak Nesquik (w takich napojach kakao to zazwyczaj jedynie 15-20% składu). 

7. Po kilku minutach miksowania wszystkie składniki powinny dobrze się połączyć, a całość powinna mieć jednorodną konsystencję, przypominającą nieco ciepłą Nutellę. 

8. Do naszej masy dosypujemy pokrojoną wcześniej czekoladę, a następnie za pomocą łyżki lub szpatułki wszystko mieszamy. 

9.  Teraz, w zależności od tego jaką konsystencję ma Wasza masa, możecie przejść do formowania ciastek lub odłożyć je do lodówki na 30 minut, aby masa była trochę bardziej sztywna. 

10. Łyżeczką nakładamy część masy i przekładamy na papier do pieczenia. Masa w trakcie pieczenia trochę się rozleje i ciastka będą miały bardziej regularny kształt. 

Jeśli zależy Wam na tym, aby ciastka były ładniejsze i bardziej regularne, to zamiast 100 gramów kakao 80. Taka masa będzie bardziej płynna. 

11. Ciastka wkładamy do nagrzanego na 180 stopni (grzanie góra-dół) piekarnika i pieczemy przez 12minut. Ciastka po tym czasie wyciągnijcie z piekarnika. Będą jeszcze miękkie z zewnątrz, ale gdy wystygną stwardnieją. 

12. Po wyjęciu z piekarnika ciastka powinny stygnąć przez około godzinę. Po tym czasie powinny być już lekko twarde z zewnątrz i miękkie oraz wilgotne w środku.  

13. Z podanych w przepisie proporcji, w zależności od rozmiarów, powinniście uformować około 16 ciastek. 

Najlepiej piec je po 8 na blaszce, tak aby się ze sobą nie połączyły. 

 

Brownie | Kwestia Smaku