Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podawany jest na śniadanie, w towarzystwie gęstej, gorącej czekolady lub sosu czekoladowego. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros najsmaczniejsze są świeże, zaraz po usmażeniu. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem z cynamonem. 

 

SKŁADNIKI  Ok. 30 SZTUK 

 

  • 1 szklanka (250 ml) wody 

  • 100 g masła 

  • -1 łyżka cukru wanilinowego 

  • 2 łyżki cukru 

  • szczypta soli 

  • 1 szklanka mąki pszennej 

  • 3 jajka 

  • 1 litr oleju roślinnego 

  • cukier puder z cynamonem 

  • 200 ml śmietanki 30% lub 18% 

  • 100 g czekolady deserowej 

 

PRZYGOTOWANIE

 

Wodę zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. 

Dodać mąkę i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa. 

 

Odstawić z ognia i postawić garnek na desce. Przestudzić (ok. 30 minut). 

 

Wbić jedno jajko i mieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników w jednolite ciasto. Powtórzyć z dwoma kolejnymi jajkami, za każdym razem mieszając do połączenia składników. 

 

Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (180 stopni C). Wyciskać ok. 8 - 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem. 

 

Smażyć partiami po parę sztuk, po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem. 

 

Sos czekoladowy: śmietankę zagotować, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu. 

 
 

 Wpis na blogu