•  Amerykańskie puszyste placuszki. Klasyczne, proste do wykonania, najlepsze na śniadanie lub brunch. Udają się za każdym razem. Do ciasta na placki można wmieszać świeże borówki amerykańskie, jeśli lubicie. Polecam! 

     

     

     Składniki:  

     

    • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej, przesianej 

    • 2 duże jajka 

    • 1,5 szklanki (375 ml) mleka 

    • 75 g masła, roztopionego i przestudzonego 

    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 

    • 3 czubate łyżki cukru 

    • szczypta soli 

    •  

     

    Sposób przygotowania :

     

    Jajka lekko roztrzepać przy pomocy rózgi kuchennej (powinny się lekko spienić), dodać mleko, masło i wymieszać rózgą kuchenną. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta. 

     

    Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni (można na odrobinie masła lub oleju), z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Odkładać na talerz. 

     

    Podawać z syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub wedle upodobania. 

     

    Classic Pancakes Recipe - BettyCrocker.com