Quesadilla z kurczakiem to popularne meksykańskie danie, które często jest serwowane w restauracjach. To tak naprawdę nic innego jak podsmażone placki tortilli z mięsno-warzywnym farszem w środku. Do tego ciągnący się ser… No coś pysznego! 

 

SKŁADNIKI 

 

  • 300 g filetu z kurczaka 

  • 2 łyżki oliwy 

  • 1 cebula 

  • 1 papryka 

  • mała puszka (200 g) kukurydzy 

  • 300 g tartej mozzarelli (twardszej i żółtej, nie białej z zalewy) 

  • 2 łyżeczki masła 

  • 4 duże tortille (śr. 25 cm) 

 

PRZYGOTOWANIE 

 

Kurczaka pokroić na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą, pieprzem oraz wszystkimi przyprawami. Polać łyżką oleju roślinnego i dokładnie wymieszać, odstawić. 

 

Cebulę pokroić w piórka, paprykę - podobnie jak kurczaka - na wąskie paski dł. ok. 2 cm. Doprawić solą i zeszklić na patelni na łyżce oleju, odłożyć na talerz. 

 

Na rozgrzaną patelnię włożyć kurczaka i obsmażyć przez ok. 4 minuty. Przełożyć na oddzielny talerz. 

Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę wszystkich składników farszu - kurczaka (bez soków z mięsa), podsmażone warzywa, kukurydzę i tarty ser. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać na małym ogniu ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni. 

 

Podgrzaną z jednej strony quesadillę przełożyć na drugą stronę* i ponownie podsmażyć na maśle do zrumienienia. Powtórzyć z pozostałymi dwoma plackami tortilli i drugą połową farszu. 

 

Podgrzane quesadille kroić nożem na kawałki jak pizzę, podawać z wybranymi dodatkami. 

 

 

Quesadilla z kurczakiem i warzywami | Kwestia Smaku