Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu! 

 

Składniki 

            SKŁADNIKI CIASTO NA NALEŚNIKI: 

  • 200 g mąki pszennej 

  • 100 g mąki gryczanej 

  • 300 ml mleka 

  • 200 ml wody 

  • 1 jajko 

  • 1 łyżka oleju 

             DODATKOWO NA 1 NALEŚNIK: 

  • 1jajko 

  • 2 suszone pomidory w oleju 

  • 1 plasterek szynki 

  • kawałek sera cheddar 

  • Szczypiorek 

 

Przygotowanie: 

 

Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Wszystkie składniki z sobą dokładnie mieszamy i odkładamy na razie na bok. 
Przed smażeniem musimy przygotować wszystkie produkty które będziemy kłaść na naleśnika. Kroimy szynkę, pomidory, szczypiorek a ser ścieramy na wiórki. 

Smażymy cienkiego naleśnika. Gdy z jednej strony będzie już gotowy to przerzucamy na drugą stronę. 
Teraz wbijamy na środek jajko i rozprowadzamy białko po naleśniku tak żeby nie uszkodzić żółtka. Żółtko zostawiamy na środku. 

Układamy wokół żółtka szynkę, pokrojone pomidory, szczypiorek. 
Posypujemy serem. 

Zwijamy wszystkie strony naleśnika do środka nie zakrywając żółtka. Ma zostać okienko. 
 
Smażymy jeszcze przez chwilę tak żeby ser się rozpuścił ale tak żeby żółtko się nie ścięło 

  

 

Naleśniki po bretońsku