Prosty i niezwykle smaczny przepis na przygotowanie świeżych muli. Spora ilość aromatycznego sosu pomidorowego, w którym możemy zamaczać kromki pieczywa i delikatne, miękkie mięso małży. Idealne jako przystawka, ale także danie główne. 

 

Składniki: 

 
1 kg świeżych małży w muszlach 
1 szalotka (lub 1/2 małej cebuli) 
2 ząbki czosnku 
2 małe, środkowe łodygi selera naciowego 
0,5 kg dojrzałych pomidorów (3-4 średnie pomidory, 
poza sezonem można użyć dobrej jakości krojonych pomidorów z puszki) 
150 ml białego wytrawnego wina 
oliwa z oliwek, ok. 3 łyżek 
szczypta soli, pieprz 
posiekana natka pietruszki 
do podania: kromki chrupiącego pieczywa 

  

Wykonanie: 

 
 
Małże dokładnie umyć w zimnej wodzie. Nożykiem usunąć z muszli fragmenty gruntu lub roślin przy których rosły. Te muszle które są otwarte lub uszkodzone - wyrzucić. 
 
Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Łodygi selera przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek, w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić w kostkę średniej wielkości. 
 
Na dużej patelni (musi być na tyle duża, aby zmieściły się na niej wszystkie małże) rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, szalotkę i selera. Smażyć na małym ogniu przez ok. 3 minuty. 
 
Na patelnię dodać pomidory. Zwiększyć ogień i zagotować. Dolać wino, poczekać, aż lekko odparuje, a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok. 8-10 minut. Doprawić szczyptą soli i pieprzem. 
 
Zwiększyć ogień pod patelnią i dodać muszle. Wymieszać z sosem, przykryć i dusić przez 2 minuty. Następnie ponownie wymieszać małże i dusić kolejną minutę. 
 
Małże z sosem przełożyć do głębokich talerzy. Te, które nie otworzyły się podczas duszenia, wyrzucić. Posypać posiekaną natką, podawać z chrupiącym pieczywem. 

 

 
Zuppa di cozze