1. Tacos to najpopularniejsze danie kuchni meksykańskiej, które stało się swoistym symbolem tego kraju. Tacos stanowi rodzaj przekąski, którą zjada się "na raz". To popularne jedzenie dostępne jest w większości meksykańskich lokali. To, co czyni tacos wyjątkowym jest to, że można serwować je w rożnych wariantach, z rożnymi dodatkami i sosami. W czym tkwi ich tajemnica? 

     

     

    GŁÓWNE SKŁADNIKI 

      

    • 0,5 kg mielonej wołowiny 

    • 4 tortille kukurydziane 

    • 2 puszki krojonych pomidorów 

    • 3 ząbki czosnku 

    • 2 dojrzałe pomidory 

    • 1 zielony ogórek 

    • 1 czerwona cebula 

    • 1 puszka czerwonej fasoli 

    • 1 puszka kukurydzy 

    • 300 g startego sera żółtego 

    • sos tabasco 

    • oregano 

    • sól 

    • bazylia 

    • przyprawa do taco 

    • natka pietruszki 

     

     

    Sposób przygotowania: 

     

    Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w kostkę, włóż na rozgrzaną patelnię, Podsmaż i dodaj mięso z przyprawami, następnie kukurydzę i fasolę. Zalej pomidorami z puszki. Całość wymieszaj i duś na ogniu przez pół godziny. W razie potrzeby dopraw i dodaj sos tabasco (ilość wedle uznania) 

    Pomidory oraz ogórka pokrój w kostkę. Placki tortilli kolejno podsmażaj na patelni, posypuj żółtym serem i układaj farsz ze świeżymi warzywami 

    Gotowe tortille złóż na pół i posyp natką pietruszki. Podawaj z ćwiartkami limonki 

     

     

  2. Tacos (tortille meksykańskie) - przepis