Corn dogi to popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym. Są smażone w gorącym oleju i najczęściej podawane na długim patyku, choć bez niego także. Idealnie nadają się na przekąskę czy szybki obiad. Możecie je podać z zestawem surówek lub ulubionym sosem. 

 

Składniki: 
 

  • 5 klasycznych parówek lub cienkich kiełbasek 

  • pół szklanki mąki pszennej - 80 g 

  • pół szklanki mąki kukurydzianej - 85 g 

  • pół szklanki mleka - około 125 ml 

  • 1 duże jajko 

  • 1 płaska łyżka cukru 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • spora szczypta soli 

  • około 500 ml oleju do smażenia 

Sposób przygotowania:

  

Do miseczki wsyp po pół szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) i mąki kukurydzianej. Wsypa też jedną łyżkę cukru (u mnie drobny) oraz sporą szczyptę soli oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj razem suche składniki.  
 

Do osobnej miseczki wbij jedno duże jajko i wlej pół szklanki mleka. Pamiętaj o tym, by ani mleko ani jajko nie były zimne. Bardzo dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem na gładki płyn np. przy pomocy rózgi kuchennej. Płyn z mleka i jajka wlej do miski z suchymi składnikami. Całość wymieszaj na gładkie, ale dość gęste ciasto.  
 

Odstaw ciasto na bok. W tym czasie przygotuj parówki. Każdą sztukę podziel na pół i nadziej na drewniany patyczek do szaszłyków lub też do lizaków. Możesz użyć dowolnych, ulubionych parówek lub cienkich kiełbasek. 
 

Przygotuj już sobie mały lub średniej wielości, ale szerszy garnek lub niedużą, ale głęboką patelnię. Nie wybieraj głębokiego naczynia, ponieważ Corn dogs od razu wypływają na powierzchnię. Wlej około 500 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze spalania. Zacznij nagrzewać olej. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 180 stopni. 

Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć. 

 

Do garnka z nagrzanym tłuszczem kładź po dwa lub trzy Corn dogsy na raz. Corn dogs powinny po chwili wypłynąć, zacząć się lekko rumienić i rosnąć. Możesz lekko zanurzać je w gorącym oleju i przekręcać na drugą stronę. Po około trzech minutach smażenia powinny być wyrośnięte i rumiane. Wyjmuj je drewnianą deskę lub ręcznik papierowy i kładź kolejną partię. Ciasto w Corn dogsach nie będzie chłonęło tłuszczu, jeśli będzie on świeży o dobrze nagrzany. 
 

 

 

 

 

 

 

Corn dog, 9