Linguine to jeden z wielu rodzajów włoskich makaronów. Dla osób, które nie znają dobrze włoskiej kuchni, ta nazwa może być zagadkowa. Spieszymy więc wtajemniczyć wszystkich pragnących poszerzyć swoją wiedzą o makaronie! Jak gotować linguine? Co z niego przyrządzić? 

 

Składniki: 

  • 200 g makaronu linguine 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek 

  • 12 świeżych krewetek, obranych i oczyszczonych 

  • 12 pomidorków koktajlowych 

  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 

  • 2 duże garście świeżego szpinaku 

  • sól, świeżo mielony pieprz 

Wykonanie: 

 

Makaron ugotować al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody. 

Czosnek obrać, pokroić w plasterki. 

Na dużą patelnię wlać oliwę. Dodać czosnek i podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż czosnek uwolni swój aromat, ale nie zbrązowieje. 

Zwiększyć ogień pod patelnią. Wrzucić krewetki i podsmażyć przez minutę, aż zmienią kolor na różowy. 

Na patelnię dodać pomidorki, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać i po chwili wlać wino, zagotować. 

Do krewetek i pomidorków dodać makaron oraz szpinak, dokładnie wymieszać i podgrzewać, ciągle mieszając, aż liście szpinaku lekko zwiędną. 

Makaron przełożyć na talerze, przed podaniem można doprawić świeżo mielonym pieprzem.  

Linguine with Prawns and Creamy Thai Sauce