Krewetki to najbardziej znane i lubiane owoce morza. Swoją popularność, szczególnie wśród osób prowadzących zdrowy styl życia, zawdzięczają nie tylko delikatnemu i smacznemu mięsu, ale także wysokiej wartości odżywczej, a przy tym niskiej zawartości tłuszczów nasyconych (0,8 g na 100 g mięsa) i niskiej kaloryczności - 100 gramów. Oto jeden z najlepszych przepisów na wyśmienite danie z krewetek.  

 

 SKŁADNIKI 

 

  • 250 g (około 20 sztuk) krewetek Black Tiger, surowych lub gotowanych, mrożonych lub świeżych 

  • 2 łyżki masła i 1 łyżka oliwy extra vergine 

  • 1 ząbek czosnku 

  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub 1/2 świeżej papryczki chili - bez nasion) 

  • 1/3 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 

  • 1 szklanka ananasa pokrojonego w kosteczkę 

  • 1 limonka 

  • świeża kolendra 

  

 

PRZYGOTOWANIE 

Mrożone krewetki rozmrozić i oczyścić: obrać z pancerzy i oderwać głowę, ogonki można pozostawić. Następnie nożem zrobić dwa nacięcia wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) i wewnętrznej stronie tułowia, wyjąć czarne nitki. Opłukać i dokładnie osuszyć. 

Na patelni podgrzać połowę masła i oliwę, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z każdej strony. Dodać bardzo drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, wymieszać. Dodać resztę masła oraz ananasa i smażyć przez ok. minutę co chwilę mieszając. 

Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać sok z połowy limonki i na większym ogniu odparować. Jeśli używaliśmy już ugotowanych krewetek - danie można odstawić z ognia, jeśli były surowe (szare) - sprawdzić czy jeszcze nie potrzebują dodatkowych 30 sekund smażenia. 

Posypać kolendrą, podawać z cząstkami pozostałej limonki, sosem mole poblado i opcjonalnie z ryżem smażonym po meksykańsku.  

 

 

  • Wpis na blogu