Tuż obok pizzy, najpopularniejszym daniem włoskiej kuchni jest spaghetti. Danie to robi furorę na całym świecie. Chyba nie ma takiej osoby, która pogardziłaby makaronem z sosem pomidorowym, nawet dzieci się nim zajadają. Nic w tym dziwnego, bo nie dość, że jest pyszne, to banalnie łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
150 g małych krewetek (świeżych lub wcześniej
rozmrożonych)
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki białego wina
garść natki pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, minutę krócej niż zalecono na opakowaniu.
Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie z oliwek do momentu w którym się lekko zarumieni, ale nie zbrązowieje.
Do oliwy i czosnku dodać krewetki, wymieszać i podsmażyć przez kilka sekund, a następnie wlać wino i dodać posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu.
Makaron odcedzić i dodać na patelnię. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i solą do smaku.
Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.