Tuż obok pizzy, najpopularniejszym daniem włoskiej kuchni jest spaghetti. Danie to robi furorę na całym świecie. Chyba nie ma takiej osoby, która pogardziłaby makaronem z sosem pomidorowym, nawet dzieci się nim zajadają. Nic w tym dziwnego, bo nie dość, że jest pyszne, to banalnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. 

 

 

Składniki: 

 

200 g makaronu spaghetti 
150 g małych krewetek (świeżych lub wcześniej 
rozmrożonych) 
2 ząbki czosnku 
3 łyżki oliwy z oliwek 
1/4 szklanki białego wina 
garść natki pietruszki 
sól, pieprz 
 

Wykonanie: 

 
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, minutę krócej niż zalecono na opakowaniu. 
Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie z oliwek do momentu w którym się lekko zarumieni, ale nie zbrązowieje. 

 
Do oliwy i czosnku dodać krewetki, wymieszać i podsmażyć przez kilka sekund, a następnie wlać wino i dodać posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu. 


Makaron odcedzić i dodać na patelnię. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i solą do smaku. 

             Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.  

 

Spaghetti z krewetkami i białym winem