Tagliatelle pochodzi z regionu Emilia Romania, którego stolicą jest Bolonia i jest to typowy makaron włoskiTagliatelle jest zazwyczaj podawany w kuchni włoskiej z różnego rodzaju sosami. Tagliatelle dostępne jest zarówno w formie prostej lub zwiniętej oraz w dwóch kolorach zielonym oraz naturalnym. Rodzaje tagliatelle różnią się między sobą nie tylko rozmiarem, ale i grubością. Jednymi z bardziej popularnych typów tagliatelle są: tagliolinibavette i bavettine. 

 

Składniki: 

 

  • makaron tagliatelle na dwie porcje 

  • 2 małe cebule 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 100g liści szpinaku 

  • 150 g niebieskiego sera pleśniowego (Roquefort, Lazur) 

  • 100g śmietany 18% 

  • biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól 

  •  

 

Sposób przygotowania: 

 

  • Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na patelni aż do zeszklenia. 

  • Czosnek pokroić w cienkie plasterki i dodać do cebuli. 

  • Wymyte liście szpinaku dodać do cebuli z czosnkiem, wszystko wymieszać i smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 

  • Przygotować posoloną wodę na makaron, ugotować tagliatelle al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. 

  • Ser pleśniowy pokroić w kostkę i dodać do szpinaku. 

  • Wszystko wymieszać aż do momentu gdy ser zacznie się roztapiać, dodać śmietanę. Ciągle mieszać, aż ser połączy się ze śmietaną. 

  • Doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. 

  • Makaron wymieszać z sosem, podawać ciepły. 

 

Tagliatelle ze szpinakiem