Paella to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych w Hiszpanii. Paella (czytaj pajeja) urzeka swoją różnorodnością, jedynym punktem wspólnym dla tego dnia jest ryż, cała reszta zależy od kucharza, regionu, nastroju. 

 

SKŁADNIKI 

 

  •  4 PORCJE 

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 

  • szczypta szafranu (kilkanaście nitek, ok. 0,2 g) 

  • 100 g kiełbaski chorizo 

  • 400 g filetów z kurczaka 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 1 łyżka oliwy 

  • 1 czerwona papryka 

  • 1 świeża kukurydza (lub mała puszka ok. 170g, odsączona) 

  • 1 duży pomidor 

  • 1/2 szklanki białego wina 

  • 4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego 

  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej (lub wędzonej) 

  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej (lub pieprzu cayenne) 

  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 

  • 300 g ryżu do paelli lub ryżu arborio (jak do risotto) lub ryżu do sushi 

 

PRZYGOTOWANIE 

 

  • Bulion zagotować razem z szafranem. Chorizo pokroić w 0,8 cm kostkę. Filety oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę, ziarna kukurydzy odciąć od kolby. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (odrzucić nadmiar soku i nasiona z komór). 

  • Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy min. 26 cm. Dodać chorizo i chwilę je obsmażyć aż wytopi się tłuszcz. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodać czosnek. 

  • Dodać łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać pomidora i smażyć dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. 

  • Wlać wino, wymieszać i gotować przez około 4 minuty na większym ogniu aż wino odparuje. Dodać sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszać. Po chwili wsypać ryż i podsmażyć przez kolejne 2 minuty. 

  • Wlać przecedzony gorący bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika). Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. 

  • Zdjąć folię, można polać oliwą z natką pietruszki i czosnkiem jak przy paelli z owocami morza. 

             Wpis na blogu