Panna Cotta to klasyczny, bardzo prosty, włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i często wanilię, a usztywnia żelatyną. Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerz. Żelatyny należy dodać tyle, aby deser trzymam kształt, ale nie był za sztywny. Całość powinna drgać na talerzu. Deser ten jest bardzo kremowy i pyszny. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi.
Składniki:
300 ml śmietanki 30% lub 36%
250 ml mleka 2%
laska wanilii lub cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
2 pełne łyżeczki żelatyny
1 szklanka świeżych truskawek
sok z 1/2 cytryny
listki świeżej mięty
Wykonanie:
Do rondla wlać śmietankę oraz mleko. Włożyć laskę wanilii, cukier puder i podgrzewać na małym ogniu.
Po ok. 2 minutach wyjąć laskę wanilii, przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Ziarenka dodać z powrotem do rondla razem z żelatyną. Zdjąć z ognia i mieszać, aż żelatyna całkiem się rozpuści (nie gotować!).
Zawartość rondla przelać do filiżanek bądź małych miseczek. Odstawić do wystudzenia, po czym przykryć każdą filiżankę folią aluminiową i wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).