•  

    Szybkie, jednogarnkowe danie z kuchni teksańskiej. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Reszta składników to już dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu. Chili con carne podawane jest najczęściej z ryżem lub chlebem. Na imprezę można przygotować je z chipsami nachos. Do tej ostrej potrawy pasuje lampka czerwonego wina. 

     

    Składniki: 

     

    • 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 

    • 1 cebula 

    • 1 ząbek czosnku 

    • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (puszka 400g) 

    • ok. 250 ml bulionu (najlepiej domowego np. wołowego lub ewentualnie z kostki rosołowej) 

    • 1 puszka czerwonej fasoli 

    • 1 puszka kukurydzy 

    • 1 papryka czerwona 

    • 1 ostra papryczka chili (lub ostra przyprawa chili) 

    • 2 łyżki oleju 

    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 

    • sól, pieprz, oregano 

    • 1 łyżeczka cukru 

    • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry 

    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki  

    •  

    Sposób przygotowania: 

     

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na dużej patelni na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso mielone i smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy. 

    Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć i pokroić bardzo drobno. 

     

    Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki razem z sosem, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Gotować pod przykryciem na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. 

     

    W międzyczasie oczyścić paprykę i pokroić w plasterki, a następnie wszerz na pół lub 3 części, aby kawałki nie były za długie. 

    Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku. 

     

    Po 20 minutach gotowania, dodać paprykę, kukurydzę i fasolę. Gotować dalej pod przykryciem 10- 15 minut. (Pod koniec gotowania powinno pozostać trochę płynu. Potrawa nie powinna być za sucha. Powinna pływać w lekko płynnym sosie. Gdyby sosu było za dużo, odparować część gotując dalej bez przykrycia, a jeśli za mało dolać bulionu). 

     

    Na samym końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. 

  • Chili con carne | Kwestia Smaku